Kontrollansvarig – Boka tentamen

Förstagångscertifiering · Förnyad certifiering

Bokning av tentamen – för certifiering av kontrollansvarig

Tentamen, eller kunskapsprov som certifieringsorganen vill kalla det, för att kunna certifiera sig som kontrollansvarig enligt PBL (KA) måste genomföras fysiskt. Detta gäller även om du läst KA på distans eller gått någon av våra kurser som lärarledd online. sen, men har du gått KA distans eller en lärarledd online kurs så måste du boka en tentamen som passar dig. Du bokar enklast ett tillfälle genom att fylla i något av formulären nedan. Har du gått någon av våra kurser för att bli KA så ingår en tentamen vid något av våra ordinarie tillfällen. Vanligtvis bokas du automatiskt in på det tentamenstillfälle som tillhör kursen. Vi samarbetar med samtliga certifieringsorgan: KIWA Certifiering och RISE Certifiering

Vad kostar ett kunskapsprov?

 • Tenta efter kurs, ingår (vid ett av våra ordinarie tentamenstillfällen): 0 kr exkl. moms
 • Endast tentamen vid ett av våra ordinarie provtillfällen (ingen kurs): 2500 kr exkl. moms. Ingen litteratur ingår.
 • Omtentamen efter att ha missat tenta vid något av våra ordinarie provtillfällen: 2000kr exkl. moms.
 • Tenta, annan ort (dvs inte vid något av våra ordinarie provtillfällen): Ev. kostnad för tentamen +600kr exkl. moms.
  Prisexempel (alla priser exkl. moms):
   • Tenta efter kurs + annan ort = 0kr +600kr
   • Endast tentamen + annan ort = 2500kr + 600kr
   • Omtentamen + annan ort = 2000kr +600kr

Vad ingår?

Går du en KA utbildning hos oss som omfattas av en tentamen, så ingår ett tentatillfälle alltid i kursavgiften. I kursmaterial ingår då all litteratur som behövs inför tentamen. ISO 9001 och ISO 14001 finns att låna under tentan (gäller ej tentamen på annan ort). På provet får du även ha med dig de kurskompendier som ingår i kursen. Dessutom ingår ett övningshäfte med ca 600 frågor och svar (detta är inte tillåtet att ha med sig på provet).

Har du inte gått någon kurs hos oss men vill göra en tentamen (ENDAST TENTAMEN), kan du boka tid för att skriva ett kunskapsprov vid något av våra ordinarie provtillfällen. Ingen litteratur, kursmaterial eller övningshäfte ingår.

Läs mer här: Om tentamen

Kan man göra tentamen på hemmaplan?

Om du har gått kurs hos oss men inte har möjlighet att göra tentamen vid något av våra ordinarie tentamenstillfällen, kan det i vissa fall finnas möjlighet att göra tentan på andra sätt. Läs mer här: Om tentamen

Måste jag anmäla mig till tentamen? 

 • Går du någon av våra fysiska kurser för blivande kontrollansvariga så tar vi upp anmälan till tentamen i samband med kursen. Tentan för förstagångscertifiering genomförs vanligtvis cirka en vecka efter kursen på kursorten.
 • Tentan för dig som ska förnya ditt certifikat genomförs i direkt anslutning till den fysiska kursen Uppdatering för kontrollansvariga  och du meddelar vilket certifieringsorgan du är certifierad hos i samband med bokningen av kursen.
 • Går du en lärarledd utbildning online, så bokar du själv tentamen vid något av våra ordinarie tentatillfällen eller om du väljer att göra det på egen ort (läs mer här: Om tentamen)
 • Har du gått vår kurs Kontrollansvarig på distans, så bokar du tentamen vid något av våra ordinarie tillfällen. Tentan måste genomföras inom 12 månader från beställningen av kursen.
 • Planerar du att göra tentan på annan ort, läs mer under rubriken "Kan jag göra tentamen någon annanstans?" på denna sida: Om tentamen
 • Har du däremot inte gått någon kurs, utan bara vill tentera så bokar du tentamen vid något av våra ordinarie tillfällen.

Vill du köpa övningshäftet?

Ett övningshäfte med över 600 frågor och svar ingår vid KA grundkurs 4 dagar , KA intensivkurs 2 dagar samt KA grundkurs på distans.

Vill du enbart göra en tentamen har du nu även möjlighet att köpa övningsfrågorna i samband med bokning av tentamen/kunskapsprovet. Övningshäftet skickas då till dig 14 dagar innan inbokat tentadatum.

Det kan även vara intressant för dig som har missat en tenta hos oss och bokar en omtenta. Har du inte fått övningshäftet i samband med någon av våra kurser (tex Uppdatering för kontrollansvariga) så kan du beställa den i samband  med bokningen av omtentamen.

Kontakta oss

Har du praktiska frågor kring tentan kan du kontakta oss på

Certifiering ingår inte i avgiften, läs mer om certifiering genom att klicka på länken nedan.

Läs vidare

byggutbildarna-logo-vit-600x135